Z vaší země není možné zadat novou objednávku. United States

Následující informace a doporučení Vám pomohou s péčí o Váš nový nábytek, aby si udržel co nejdéle své vlastnosti a abyste předešli jeho poškození. 

Když se čalouněný nábytek doručí k Vám, některé opěrné nebo sedací polštáře mohou být mírně upěchované nebo deformované. To je běžný jev, jehož příčinou je stlačení polštářů v průběhu dopravy. Proklepáním a načechráním jim navrátíte původní tvar.

Po delším používání se sedací a opěrné polštáře postupně přizpůsobí tvaru Vašeho těla a v místech nejčastějšího sezení se jeví propadlé s typickým zvrásněním potahové látky nebo kůže. To je přirozené a do původního stavu dostanete polštáře následujícím jednoduchým způsobem:

a) Sedací soupravy nebo křesla s péřovou výplní nabízejí největší komfort a dokáží uživatele doslova obejmout pohodlím. Aby takto mohly sloužit dlouhodobě, je nezbytné jim věnovat zvýšenou péči. Peří při zatížení ztrácí na objemu, rozmístí se v polštářích nerovnoměrně a ve výsledku vypadá sedačka neupraveně. Polštáře pravidelně načechrejte proklepáním nebo masírováním. Přesuňte peří tímto způsobem do zploštělých míst. Pokud je to možné, čas od času pomůže sejmout potahovou látku a vnitřní polštáře mírně protřepejte. Při zpětném navléknutí se ujistěte, že rohy polštářů jsou dostatečně vtlačené do rohů potahu.

b) Pokud mají polštáře obaleny pěnovou vložkou, látku nebo kůži snadno vyrovnáte jejím uhlazením rukou směrem ke krajům polštáře. Při standardní šířce sedáku platí, že pokud naopak „nahrnete“ látku směrem do centra polštáře, její zvlnění by nemělo být vyšší než 2 cm. U větších šířek (např. 100cm dvojsedák) se vytvoří zvlnění vyšší, kolem 4 cm. Pokud se dá takové zvlnění snadno a rovnoměrně vyhladit, jedná se o normální chování potahové látky. To samozřejmě neplatí, pokud je látka záměrně zvrásněna z designových důvodů. 

Polyuretanová výplň během prvních tří měsíců běžného používání mírně změkne a pak se stabilizuje. To je zcela přirozený proces, protože ve struktuře polyuretanu je přítomno mnoho miniaturních spor a ty se při prvním zatížení poruší. Proto místa s nejčastější zatěžováním mohou mít rozdílnou tuhost než okolní části. Po prvních asi 3 měsících správného používání se tyto rozdíly vytratí. Doporučuje se proto v této fázi zatížit sezením všechny části sedacích polštářů. Pokud se tak nestane, z výše uvedených důvodů zůstanou nejzatíženější místa měkčí než ostatní části. Popsaná změna tuhosti je výsledkem přirozeného chování polyuretanu a není známkou nějakého defektu.

 Sedací soupravy nebo křesla s vrstvou paměťové pěny nabízejí nejměkčí komfort, uživatele při dosednutí téměř obejmou. Taková výplň je nejvíce poddajná a pod zátěží má větší průhyb než ostatní tužší výplně. S tím souvisí i výraznější zvlnění potahové látky nebo kůže. Po odlehčení paměťová pěna nabývá zpátky na objemu a určitý díl zvlnění se tím ztratí. Nicméně i trvalé zvlnění potahu je pro tento typ výplně charakteristické a nejedná se o vadu potahu nebo výplně sedacího/opěrného polštáře.

 Doporučená péče o potahové látky

Prach a běžné nečistoty, která se na nábytku usadí při běžném denním užívání, pravidelně vyluxujte. Použijte nižší sací výkon vhodný pro čalouněný nábytek. Po vysátí se má látka jemně vykartáčovat měkkým kartáčem po směru vláken.

Chraňte látku před mechanickým poškozením a potřísněním tekutinami. Prostudujte si pečlivě štítek se symboly pro doporučený způsob čištění. Ne všechny látky se mohou prát, nebo je možno použít jen některé čistící postupy a prostředky. Zvolte pak odpovídající způsob čištění.

Skvrny čistěte jen bezbarvým mýdlem na bázi vody, nebo použijte prostředky speciálně určené pro čalouněný nábytek a řiďte se uvedenými pokyny. Nečistotu odstraňte jemným krouživým pohybem a neotírejte látku velkým tlakem, aby se neporušila její struktura. Nejprve si čistící účinky vyzkoušejte na méně viditelném místě potahu. Zvláště opatrně postupujte u světlých odstínů látek.

 Nikdy nepoužívejte prostředky obsahující bělidlo. Místo nechte po čištění přirozeně a zcela vyschnout, nežehlete.

 Preventivně lze údržbu a budoucí čištění výrazně zjednodušit použitím impregnace. V naší nabídce máme český výrobek v lahvi s mechanickým rozprašovačem. Tato impregnace funguje na vodní bázi s obsahem křemíkových nanočástic a ochrání povrch vláken před proniknutím nečistot, především tekutin. Navíc neovlivňuje povrch potahu barevně, ani na dotek a nijak nezapáchá. Je zdravotně nezávadná.

 Žinylková látka díky své struktuře a výšce vlasu charakteristicky odráží světlo a vytváří tak zrcadlový efekt. Přirozenou vlastností této látky je, že sedáním se mění směr povrchových vláken a dochází tak k odrazu světla v různých úhlech. Výsledkem je zdání, že se na látce vytvářejí skvrny. Je to jen optický efekt způsobený výše uvedenou vlastností a neznamená degradaci kvality této látky. Souvisí s ní také další okolností, že odstín látky někdy bývá z výroby mírně světlejší na jedné straně role než na druhé. Je to dáno nerovnoměrným utažením příze na pravé a levé straně v průběhu tkaní. Není to považováno za vadu, ale za typickou vlastnost žinylkové látky.

 Skvrny způsobené barevnou nestálostí oblečení (např. u džín) se z potahu odstraňují zvláště obtížně. Je to však defekt materiálu oblečení a ne potahové látky.

Péče o kůži

Jednou z příjemných vlastností pravé kůže je snadná údržba. Je potřeba dodržet několik jednoduchých rad, aby si zachovala svůj přirozený vzhled. Kůži je potřeba nevystavovat přímému slunci a zdrojům tepla. Za deštivých dnů je vhodné dobře provětrat místnost a umožnit tak kůži absorbovat vzdušnou vlhkost.

 Typy kůží

 ANILINOVÁ KŮŽE

Anilinová kůže nemá žádnou nebo jen lehkou povrchovou úpravu. Jedná se o nejkvalitnější kůži zpracovanou za použití rostlinných olejů se zachováním přirozené nepravidelné strukturní kresby s nestejnoměrným zabarvením. Kůže je velice silná, pružná, hebká a prodyšná, avšak je náchylnější ke znečištění. Postupem času získá kůže punc originality v podobě patiny. Z výše uvedených vlastností vyplývá, že vzhled vzorků na prodejně nemusí zcela odpovídat vzhledu potahu u vyrobeného nábytku. Totéž platí pro semi-anilinové kůže.

 SEMI-ANILINOVÁ KŮŽE

Semi-anilinová kůže je barvená anilinová kůže, která je na povrchu lehce pigmentovaná. Charakterizuje ji výrazná přírodní struktura s otevřenou pórovitostí. Zachovává přirozený vzhled, je barevně stálejší a odolává potřísnění a mastnotě. Poskytuje vysoký komfort a měkkost, ale vyžaduje pravidelnou údržbu.

 PIGMENTOVANÁ KŮŽE

Pigmentovaná kůže je korigovaná na povrchu, vytváří tak pravidelnou strukturní kresbu a má vynikající trvanlivosti. Probarvování a potažení ochrannými pigmenty činí tuto kůži vhodnou do soukromých i veřejných prostor. Je odolná vůči nečistotám, změnám barevného odstínu a nevyžaduje velkou údržbu, proto je také jednou z nejužívanějších.

 NUBUK

Nubuk je kůže broušená po líci se sametovým povrchem a jemnou texturou. Je měkká na dotek, ale po kontaktu na ní zůstávají stopy, které však lze jednoduše odstranit dalším uhlazením nebo kartáčováním. Nubuk není odolný vůči opotřebení a je náchylnější ke znečištění.

 Rady k čištění

Uspokojivý vzhled a životnost sedačky velmi závisí na tom, jakým způsobem je čištěna. Pravidelné oprášení suchou měkkou tkaninou velmi prospěje.

V případě důkladnějšího čištění se doporučuje použít destilovanou vodu, tekuté mýdlo (jedna čajová lžička mýdla do ¼ litru vody) a měkký hadřík.

Dejte pozor, abyste při čištění nepoužili přílišný tlak a nechali následně kůži vyschnout přirozeným způsobem bez použití umělého zdroje tepla nebo přímému vystavení slunci. Není vhodné příliš časté mokré čištění, protože povrch začne ztrácet celistvost a odolnost, což má konečně za následek i odlupování svršku kůže.

Vyhněte se použití krémů, chemických nebo alkoholových roztoků.

Anilinovou kůži nelze čistit mokrou cestou, použít se má jen suchá měkká tkanina. Obecně každý typ kůže vyžaduje poněkud odlišný způsob čištění a raději se obraťte na specialistu v péči o kůži a požádejte jej o radu.

 Olej, tuk, kosmetika

Odstraňte co nejvíce nečistoty měkkým hadříkem, skvrnu pak vysušte jinou suchou tkaninou a nakonec použijte roztok destilované vody a tekutého mýdla.

 Pot

Lehkým poklepáním suchou tkaninou vysušte co nejvíce zasažené místo. Skvrnu vyčistěte měkkým hadříkem zvlhčeným v roztoku destilované vody a tekutého mýdla. Pokud po vysušení není skvrna zcela odstraněna, je možné použít měkkou kancelářskou gumu.

 Inkoust

Použijte měkkou kancelářskou gumu. Netlačte na ni příliš silně, aby nedošlo k odbarvení kůže.

 Pivo, víno, káva, čaj, mléko, aj.

Lehkým poklepáním suchou tkaninou vysušte co nejvíce zasažené místo. Skvrnu vyčistěte měkkým hadříkem zvlhčeným v destilované vodě. Pokud po vysušení není skvrna zcela odstraněna, je možné použít roztok destilované vody a tekutého mýdla.

 Žvýkačka, vosk

Nasypejte několik kostek ledu do plastikového sáčku a položte jej na znečištěné místo. Žvýkačka nebo vosk zkřehne a lze ho pak snadněji odstranit z povrchu. Pokud se nepodaří nečistotu zcela odstranit, kontaktujte specialisty na čištění nebo renovaci kůží.

 Nikdy nepoužívejte chemické nebo alkoholové roztoky!

 Nad rámec výše zmíněného věnujte pozornost následujícím informacím k vlastnostem nábytku a péči o něj:

 1)       Vždy podlepte nožky nábytku ochrannými podložkami, aby nedošlo k poškození podlahové plochy. Zvažte typ a charakter Vaší podlahové krytiny a podle toho vyberte vhodný způsob podlepení. Odbornou radu můžete získat např. u Vašeho dodavatele podlahových ploch. Dodávané plstěné podlepy nabízejí pouze základní a dočasnou ochranu, ale nejsou určeny pro všechny typy podlahových krytin. Odbornou radu k výběru ochranných podložek si vyžádejte i v případě, kdy je nábytek opatřen již z výroby upevněnými plastovými, pryžovými či jinými kontaktními plochami.

 2)       Opěrky rukou mají dvě důležité funkce

a)        samozřejmě poskytují oporu rukou

b)       výrazně ovlivňují vzhled a charakter sedačky nebo křesla

S ohledem na tyto funkce nejsou konstruované takovým způsobem, aby unesly tíhu sedícího člověka. Proto na opěrky rukou nesedejte.

 3)       Sedačku správně umístěte. Ujistěte se, že se nachází na plochém a vyrovnaném povrchu. I menší nerovnost podlahy (např. umístění jedné části sedačky na koberec) může vést k nechtěným důsledkům, jako skřípění, vrzání nebo zkřivení konstrukce.

 4)       Vyvarujte se lokální intenzivní zátěže, například protlačení kolenem v některém místě sedací části. Neskákejte na čalouněném nábytku a vyvarujte se nárazů do látky, pěnových a dřevěných dílů nebo pružin.

 5)       Nevystavujte nábytek přímému slunečnímu světlu (např. u oken), které může způsobit vyblednutí barev potahu

6)       Nepokládejte na nábytek žádný horký předmět (např. žehličku). Postavte každý kus tak, aby byl vzdálen aspoň 1m od zdrojů tepla (radiátor, krb, přímotop, apod.)

 7)       Nábytek má být vždy umístěn v prostoru s normální teplotou a vlhkostí vzduchu. Nadměrná vlhkost a chlad mohou nábytek znehodnotit. V prostorách s nízkou vlhkostí se může potahová látka stát elektrostatickou a přitahovat k sobě prach či jiné nečistoty. Kůže v suchém prostředí ztratí ze své hebkosti a mohou se na ní tvořit praskliny.

 8)       Domácí zvířata se nemají pohybovat po čalouněném nábytku. Jejich ostré drápy mohou poškodit potahovou látku nebo kůži.

 9)       Pokud potřebujete sedačku přesunout, netlačte po podlaze. Sedačka ji může poškodit a totéž hrozí i samotným nožkám.

 10)    U látkových i kožených sedacích souprav, křesel či jiného nábytku polstrovaného měkkou výplní, nebo s vrstvou paměťové pěny či peří, se potah chová následujícím způsobem: potahový materiál není zdaleka tak flexibilní jako poddajné jádro nábytku, proto musí být potahy ušity s mírnou velikostní rezervou, aby při zátěži a promáčknutí výplňového jádra nedošlo k roztržení potahu, především ve švech. To postupem času způsobí mírné zvlnění potahu (u sedacích souprav na opěrných i sedacích polštářích), což se považuje za přirozenou vlastnost a nemůže být považováno za vadu výrobku.

 11)    Potahové látky s podílem přírodních materiálů (bavlna, len) mají oproti umělým vláknům příjemnější projev především na dotek. Na druhou stranu nemají takovou pevnost v tahu a používáním se více zvlní, než jak je tomu u potahů z umělého materiálu. Takový vzhled je pro potahy s přírodním vláknem typický a jedná se přirozenou vlastnost.

 12)    Případné žmolky jsou na látkových potazích, stejně jako na jiných textiliích, výsledkem mechanického opotřebení. Mohou se spíše výjimečně objevit na hodně exponovaných místech. Jedná se o přirozený proces a v podstatě nijak nevypovídá o kvalitě potahové látky, ačkoli je to esteticky hůře vnímáno. Žmolkování lze snadno předejít při dodržení následujících pravidel: potah nebude zatěžován ostrými či tvrdými předměty (přezky, kovové cvočky), potah se nebude necitlivě čistit především za mokra a nebude se pak používat bez důsledného proschnutí. Typickým důvodem pro vznik žmolků je vytržení vláken ze slabšího materiálu, který s potahem přijde do kontaktu (např. přehozy). Žmolky lze odstranit opatrným použitím elektrického strojku k tomuto účelu určenému.

 13)    Sezení na krajích (hranách) sedacích polštářů může způsobit jejich nadměrnou deformaci (prosezení), jelikož kraje nemají pevnou boční oporu. Sedací polštáře nebo segmenty nabízejí požadovanou oporu, pokud jsou zatěžovány co nejvíce v jejich středu.

 14)    Některé pohovky mohou být vybaveny RELAX funkcí s elektrickým pohonem. Tato funkce umožňuje sklopení opěradla do pohodlnější polohy a ještě pro větší komfort se vyklopí opěrka nohou. Tato opěra je dimenzovaná jen na zátěž položených nohou a není určená pro sezení či jiné větší namáhání. Z tohoto důvodu je také velmi doporučeno sedání a vstávání provést jen pokud pohovka není rozložená v RELAX pozici.

 15)    Zádové opěrné polštáře či segmenty jsou určeny k plošnému zatížení, ale nejsou schopny odolávat svislé zátěži (opírání se lokty na horních hranách, nebo sezení na nich).

 16)    Dbejte zvýšené opatrnosti při manipulaci s nábytkem (např. při přesouvání, rozložení rozkládací sedací soupravy, rozložení jídelního stolu do většího rozměru apod.), aby nedošlo k poškození (poškrábání) stěn či dalších předmětů, nebo aby nedošlo ke zranění pohyblivými částmi funkčních dílů nábytku.

 17)    Úložné prostory nábytku nejsou dimenzovány pro ukládání nepřiměřeně těžkých předmětů. Věnujte pozornost tomu, aby v nich neuvízly děti nebo zvířata.

 Řiďte se důsledně těmito pokyny. Na reklamaci defektu, který vzniknul z důvodu porušení těchto zásad, se nebude brát zřetel.